diumenge, 12 de desembre del 2010

El Imparcial

"Hem pogut veure que un diari de Madrid, un dels més ximples, defensa aquesta teoria de l'estafa i n'està fent, de fa dies, el motiu d'una gran campanya periodística. El Imparcial, que durant la seva història s'ha especialitzat en la defensa de les causes perdudes sense remei, es converteix en campió dels tenedors espanyols de marcs."

"No podem saber l'èxit que la campanya d'El Imparcial assolirà. A Suècia, a Suïssa, a cap dels països on, com a Espanya, hi ha gent que s'ha vist perjudicada o arruïnada per l'enviliment total del marc, no és concebible una campanya d'aquesta naturalesa. Cap gran diari d'un país amb cara i ulls s'imposa, així com així, la tasca de fer el ridícul. Però Espanya no és precisament Suïssa, ni Suècia, i com que El Imparcial és un diari que a Espanya té la influència que es mereix -és a dir, molta- no seria gens estrany que mercès a la seva campanya els tenedors espanyols de marcs s'organitzessin i el Directori Militar es decidís a emprendre per la via diplomàtica la defensa de llurs interessos."

"Els tenedors espanyols de marcs no en  tenen prou d'haver fet el pagès i es preparen a fer els gegants. L'ocasió és, doncs, excel·lent perquè els tenedors de marcs catalans, com els suecs, els suïssos, els anglesos i els americans, es quedin a casa."

Berlín, gener de 1924
Eugeni Xammar a La Veu de Catalunya
(article recollit a L'ou de la serp, Quaderns Crema)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada