dissabte, 28 de desembre del 2013

28 de desembre de 1938.

Avui, al front, hi ha una novetat important: des del cap de pont de Balaguer, ha entrat en combat el Cos d'Exèrcit d'Aragó, que comanda el general Moscardó. El seu nom es veu envoltat d'una aureòla mítica en el bàndol franquista, d'ençà que va quedar situat a l'Alcàsser de Toledo. La resistència li va valer els llorers i l'ascens a general, i sobre aquells fets diuen que es va filmar una pel·lícula a Itàlia.
(...)
Avui el comunicat de Salamanca té una glossa d'excepció: és la de Manuel Aznar, que ha estat el director del Diario Vasco, com abans ho va ser d'Euskadi i d'El Sol, republicà enardit al començament de la guerra i ara franquista fervorós, malgrat que hagués estat a punt de ser afusellat pels falangistes, poc després d'haver entrat a l'altra Espanya, per Irún. Ara és l'entrevistador oficial de Franco i acut a Términus -nom clau del Quarter General del Generalíssim en campanya-, cada cop que el Caudillo vol fer unes declaracions. Els canvis d'ideari formen part de la naturalesa humana i en les guerres troben el moment més propici. Aznar, amb qui per cert va Josep Pla, escriu: "¡Gran noticia la que se refiere al ataque lanzado contra las líneas de fortificaciones enemigas al norte de Balaguer! El Cuerpo de Ejército de Aragón, viejo héroe de esta zona, ha vuelto a superarse a sí mismo. Si los lectores supieran cómo estaba organizada la defensa roja en el sector septentrional de Balaguer comprenderían el valor que nos ha brindado el parte oficial."
(...)
Els sots-secretari de la Presidència de la Generalitat, senyor Martí Rauret, ha rebut els periodistes i ha manifestat que Companys no ha sortit en tot el dia de la seva residència, ja que té un refredat molt fort. El president de la Generalitat, per tant, no ha pogut pronunciar l'al·locució que estava anunciada, com a clausura dels actes commemoratius del cinquè aniversari de la mort de Francesc Macià. Va anunciar que la pronunciaria avui, a les 8.15 hores de la nit, i que seria retransmesa per totes les emissores.


Diari de la caiguda de Catalunya
Josep Pernau (Edicions B, 1989). 
(Un relat periodístic dels últims 49 dies 
de la Catalunya republicana)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada