dijous, 2 de gener del 2014

2 de gener de 1939

Avui, Franco no és a Burgos. Aquesta última nit l'ha passada a Tamarit de Llitera, a Osca, i aquesta nit dormirà ja a Raimat, a 15 quilòmetres de Lleida, on a l'altra banda del riu encara hi ha posicions republicanes. Aquí ha tingut fins ara la seva residència el general Moscardó i aquí quedarà instal·lat Términus, el quarter general de Franco. A partir d'ara seguirà la campanya de prop.
(...)
Avui ha estat un dia d'intensa boira a l'Alt Segre. És un dir afirmar que Artesa de Segre és a la vista dels que avancen. La boira impedeix veure el que hi ha situat més enllà de cent metres.
(...)
Les poblacions ocupades són Vall-llebrera, Rubió i Alentorn. En la retirada, aquí s'han volat i incendiat algunes cases. Hi ha hagut, segons sembla, algunes víctimes, encara que no de l'ordre de la proclama que es transmetrà per la ràdio de Burgos, dirigida als catalans de la zona republicana. (...) La proclama diu: "¡Atención, catalanes! La barbarie roja os hace objeto de las más terribles crueldades. En el pueblo de Alentorn, inmediato a Artesa de Segre, los soldados rojos, antes de la retirada, llevaron a cabo un acto de vandalismo, volando parte del pueblo, con sus moradores dentro. (...) Éste es el amor al pueblo de Negrín y sus huestes. ¡Catalanes, la hora de vuestra liberación ha llegado. Los nacionales, con su sangre, redimirán a la región querida del yugo del comunismo! ¡Arriba España! ¡Viva Cataluña!".

Diari de la caiguda de Catalunya
Josep Pernau (Edicions B, 1989). 
(Un relat periodístic dels últims 49 dies 
de la Catalunya republicana)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada