dimarts, 21 de gener del 2014

21 de gener de 1939

Avui el doctor Negrín ha trucat al president de la Generalitat. Li ha insinuat, sense dir-ho clarament, la necessitat de preparar l'evacuació. Les paraules del cap del Govern espanyol han provocat en el senyor Companys un estat d'ànim que es mou entre la depressió i la indignació. Només fa tres dies que Negrín li demanava una al·locució per aixecar els ànims dels catalans i hores després d'haver-la pronunciat ja es parla de marxa.
El senyor Companys ha reunit el Govern de Catalunya. Ha transmès als consellers el suggeriment de Negrín. S'ha pres l'acord que els consellers es traslladin a Olot. Ell, de moment, es quedarà a Montsolís. Només el senyor Comorera ha expressat algunes reticències i ha manifestat que aquesta actitud és derrotista. El senyor Pi i Sunyer ha informat del pla d'evacuació dels intel·lectuals.
També el senyor Comorera, conseller d'Economia, ha informat de la suspensió a Barcelona, durant la pròxima setmana, de totes les activitats comercials i industrials, per tal d'aprofitar tota la capacitat del personal no mobilitzat per a la construcció de fortificacions. Dilluns [dia 23] totes les indústries i comerços hauran de romandre tancats, encara que els treballadors hauran de presentar-se als seus llocs de treball, en espera de rebre ordres. (...) Només queden exceptuats de l'ordre les indústires de guerra, els establiments de producció i distribució d'aliments, els sanitaris, els restaurants populars i infantils, la premsa i els serveis públics.

(...)

Avui la Va Divisió de Navarra ha ocupat la ciutat de Vilafranca del Penedès.

(...)

M.B [una veïna] ha estat present a l'acte formal d'ocupació de la ciutat, consistent a col·locar la bandera bicolor al balcó de l'ajuntament i endarrerir dues hores el rellotge municipal, ja que a l'Espanya franquista el rellotge que regeix és el solar. Fins ara eren les 5.30 de la tarda. Ara són les 3.30.

Diari de la caiguda de Catalunya
Josep Pernau (Edicions B, 1989). 

(Un relat periodístic dels últims 49 dies 
de la Catalunya republicana)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada