dissabte, 22 de novembre del 2014

Més que un club i Qatarunya


El partit contra el Granada al Camp Nou va ser el primer en què els socis matiners van veure la inscripció “Qatar Airways” al gol nord. El nom del flamant patrocinador blaugrana al costat del “Més que un club”, que segueix allà. El patrocini de Qatar Airways, continuació natural del de Qatar Foundation, ha portat molta cua. Les crítiques esgrimien que Qatar era una dictadura que discriminava, entre d'altres, dones i homosexuals. Vaja, el que se sap a primer cop d'ull. Els favorables a l'acord la presentaven com una fundació educativa i quasi humanitària. De l'acord de patrocini se n'han sabut després més coses, com si la poca transparència del patrocinador s'encomanés. “A Qatar tot està relacionat, sigui l'Estat o la Qatar Foundation, els Al Thani –la família de l'emir que governa– són darrere tot.” Ho diu el periodista Món Sanromà en el llibre Qatar. El país més ric del món (Edicions de 1984). Si és el més ric vol dir que pot comprar-ho tot. Sanromà va treballar tres anys en una línia aèria a Qatar, s'ha documentat i sap de què parla.


La Qatar Foundation “per l'educació, la ciència i el desenvolupament comunitari” capitaneja tota cosa important que passi al país, com ara l'organització del mundial de futbol del 2022. Guardiola va ser ambaixador de la candidatura de Qatar i va cobrar una xifra astronòmica, segons France Football. Però no es pensin que sóc antiguardiolista. Explica el llibre que Rosell va tenir una empresa de màrqueting que, abans de ser president, va estar al darrere de molts esdeveniments esportius de Qatar i d'una acadèmia esportiva, cercapromeses de tot l'Àfrica. Ara creuen que sóc anti-Barça? Cap problema, Qatar és també propietari del port esportiu Marina Port Tarraco i va estar a punt de comprar Spanair. Ah, que vaig contra Catalunya? No es pensin, l'emir de Qatar té excel·lents relacions amb el rei Joan Carles, i la candidatura qatariana al mundial, acusada de compra de vots, va rebre el suport espanyol. Hi ha molts estadis per construir a Qatar... Ben mirat, una casa d'apostes sembla un negoci més clar.

El llibre de Sanromà permet entendre, també, les intricades relacions del Barça i Catalunya amb un món global on tot es confon, la dictadura econòmica, la política... Qatar ha creat la influent televisió del món àrab Al Jazeera, Qatar té una de les primeres companyies aèries mundials, Qatar ha mogut fils en el paper dels Germans Musulmans a les primaveres àrabs, Qatar apuja el sou dels funcionaris i militars (un 60% i un 120%, respectivament) per evitar cap revolta interna i l'endemà convoca pseudoeleccions... Qatar ho compra tot, ho paga tot. Qatar inverteix els seus multimilionaris ingressos del petroli i el gas en “empreses estrangeres que li puguin assegurar beneficis a llarg termini”, com ara Barclays, Iberdrola, Porsche, Harrods, Valentino i el París Saint-Germain. I el Barça.

(Article publicat al diari L'Esportiu el dilluns 25 de novembre del 2013)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada