dimecres, 29 d’agost del 2012

Mirada àmplia



El premi europeu Virgile 2012 «recompensa un poeta o escriptor» reconegut dins l’àmbit de la francofonia, l’obra del qual «és reconeguda a Europa». Ara l’acaba de rebre el poeta lleidatà Jaume Pont (1947) per una antologia de la seva obra publicada en francès i per una trajectòria que, com deia David Castillo a El Punt Avui, és de «mirada àmplia». «Jaume Pont dóna prestigi a la poesia catalana, depassa totes les fronteres i li dóna prestigi mundial», va afirmar, en l’acte d’entrega d’aquest guardó, Àngels Santa, consellera del Cénacle Européen Francophone, l’entitat que l’atorga. El poeta lleidatà va recitar al Festival Primavera Poètica de la Garriga l’any passat, acompanyat de Pere Pena. La copa de després del recital va ser d’allò més agradable. Vam parlar de poesia, formes, autors, tradicions, futbol (tots dos van treure a relluir els ídols futbolístics de Ponent) i, com si res, Pont feia aflorar el mestratge, coneixement i gruix poètic que un premi com aquest ara admet sense reserves. Una cosa que aquí costa bastant de fer. Diria que en un cert moment vaig expressar alguns dubtes sobre les dificultats de relació dels joves amb la generació dels 70, de la qual és un dels grans. De fet, també representa la millor poesia catalana dels 70 cap aquí. Passada aquella nit, vaig veure clar que aquests hipotètics dubtes eren ridículs al costat d’un savi de la literatura.

(Article de la secció "Oros són trumfos", publicat a la revista Presència, la setmana del 27 de juliol al 2 d'agost del 2012)

* Jaume Pont i Pere Pena, en el recital que van fer a la Fundació Maurí de la Garriga, dins l'edició de l'any passat de la Primavera Poètica 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada