dilluns, 27 d’agost del 2012

Un món encantador




Instagram és una aplicació per als mòbils Iphone i Android que té la capacitat de transformar qualsevol imatge en bonica, fins i tot encisadora. Una mica de canvis de filtres, jocs de colors, ambient, caires, tons, i la realitat retratada i escampada per la mateixa aplicació que fa de plataforma social esdevé un encant. Si poguéssim captar la cara de la prima de risc passada pel sedàs d’Instagram fins i tot ens semblaria atractiva. És curiós aquest mecanisme d’embellir les coses, per lletges, desagradables o deformes que sapiguem que són. La novel·la Un món feliç, d’Aldous Huxley, és una utopia inversa per criticar el present. El seu títol m’ha fet pensar en el món feliç d’Instagram i en la pretensió d’aquesta plataforma, que és just la contrària de l’obra d’Huxley. També és veritat que si Instagram servís per enlletgir, el seu èxit social seria de difícil albirar.

L’Agència Catalana de Turisme ha convidat onze instagramers de diferents països i amb milers de seguidors perquè visitin Catalunya i l’ensenyin al món. El mecanisme conté una trampa particular: ensenyaran unes estampes de Catalunya –que en té un grapat de boniques per naturalesa– falsejades, carregades d’estètica Instagram que les allunya de la realitat però que, paradoxalment, agradaran. Potser és la mateixa trampa, amb tots els seus efectes especials, que ens desenfoca una certa realitat.

(Article de la secció "Oros són trumfos", publicat a la revista Presència, la setmana del 29 de juny al 5 de juliol del 2012)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada