divendres, 27 de desembre del 2013

27 de desembre de 1938.

(...) Avui, precisament, ha arribat a Barcelona el nou ambaixador francès, Jules Henry, que els pròxims dies presentarà les seves cartes credencials al president Azaña, a Pedralbes. Tots els ambaixadors, a excepció del de Mèxic, se n'han anat de Barcelona o de Caldetes, on alguns s'instal·laren l'últim any, i els qeu són més a prop s'han quedat a Perpinyà. A la majoria de delegacions només queden funcionaris de segon rang. A Barcelona s'aprecia el gest francès d'haver enviat un ambaixador en aquests moments. 
(...)
Avui s'ha tingut notícia que ha arribat a Moscou l'última expedició de nens sortida del port de Barcelona fa un parell de setmanes. Se'ls ha fet un bon acolliment. L'índex de població infantil a Catalunya, en aquests moments, és el més alt d'Espanya, ja que als fills de famílies catalanes i als de la població adulta refugiada cal afegir els que van ser enviats aquí quan Catalunya era un refugi segur i tranquil, allunyat desl fronts dels quals ells, de moment, escapaven. Milers de nens madrilenys, bascos, de Santander, asturians i andalusos es troben aquí, separats dels seus pares, atesos en colònies, cases d'infància i centres dependents de la Generalitat o sostinguts per alguna ambaixada estrangera, com ara la sueca, o per organitzacions internacionals de socors. A Arenys de Mar hi ha un d'aquests centres. Els nens hi són ben atesos. Ho poden comprovar moltes mares, que gairebé ni poden alimentar els seus. Però no hi ha enveja pel tractament que es dóna als petits refugiats. La guerra, com a mínim, desperta algun esperit de solidaritat.
Han començat els preparatius per a la Festa del Nen. L'organització està rebent molts donatius de particulars i institucions oficials perquè cada nen tingui una joguina aquests dies. La Festa del Nen començarà diumenge que ve, primer dia de l'any 1939, i acabarà en el que abans de la guerra se'n deia el dia de Reis.

Diari de la caiguda de Catalunya
Josep Pernau (Edicions B, 1989). 
(Un relat periodístic dels últims 49 dies 
de la Catalunya republicana)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada