dilluns, 30 de desembre del 2013

30 de desembre de 1938.

A primera hora d'aquest matí s'ha complert una setmana del començament de l'ofensiva. Vuit dies de combats, amb el d'avui, ja permeten fer-ne un balanç. Es pot dir que l'ofensiva sembla irreversible i que han fracassat els intents republicans de tornar l'enemic a l'altra banda del Segre. La superioritat franquista es manifesta especialment en l'aviació, que està jugant un paper decisiu en aquests primers dies.
(...)
Els presoners s'han convertit en un valuós material de propaganda dels dos bàndols. Si els franquistes els valoren quantitativament, els republicans els valoren qualitativament. I així en els comunicats de cada dia apareixen noms d'oficials italians per demostrar al món que les que ataquen són "fuerzas extranjeras al servicio de la invasión": Caruso Copello, Alfredo Barallo, Hugo Panieri, etc.
(...)
El cronista de l'avançada franquista Valensette, des de Tremp, escriu: "Como dato curioso diré que al partir de Tremp para el campo de concentración, los soldados que allí estaban presentes les obsequiaron con cigarrillos y bocadillos, que los prisioneros recibieron con gran júbilo, cantando muchos de ellos el Cara al sol, aunque, como es natural, bastante deficientemente."
(...)
Les Joventuts Socialistes Unificades d'Espanya, el màxim dirigent de les quals és Santiago Carrillo, han celebrat sessió plenària a Madrid. Per fer conèixer els acords adoptats, les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya han organitzat unes sessions explicatives. El diumenge que ve a Mataró, parlarà Teresa Pàmies, que repetirà el dia 7 a l'Hospitalet. El dia 14, a Manresa, parlarà Gregorio López Raimundo.

Diari de la caiguda de Catalunya
Josep Pernau (Edicions B, 1989). 
(Un relat periodístic dels últims 49 dies 
de la Catalunya republicana)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada