dimarts, 31 de desembre del 2013

31 de desembre de 1938.

Avui la ciutat ha estat bombardejada quatre vegades. I seran lògics els temors que puguin sonar altre cop les alarmes, que s'hagi de córrer i que les bombes caiguin per cinquena vegada sobre la ciutat. Per això faran bé, aquelles famílies en les quals no falti ningú, si no surten del refugi o es queden a pernoctar als passadissos del metro.
(...)
Com era de preveure, avui ha caigut Cubelles. Artesa de Segre és ara a 10 quilòmetres de les línies franquistes i només es comunica amb la zona republicana per la carretera de Tàrrega i per les sortides que cap a l'interior de Catalunya té la Seu d'Urgell. Aquí, a Cubelles i els seus voltants, es van refugiar moltes persones de Balaguer que en aquests últims dies de març i els primers d'abril van fugir de casa seva, esporuguits per les bombes.
(...)
Però no tot és guerra i l'activitat cultural es manté viva a Catalunya. Som en plena guerra, però el que alguns anomenen la societat civil continua funcionant a Barcelona. Jurats que reuneixen els noms de més prestigi de la cultura catalana acaben d'atorgar els premis musicals i literaris de la Generalitat, corresponents a 1938. Aquests són els premiats: el Juli Garreta i l'Enric Granados han correspost a Ricard Lamote de Grignon; l'Isaac Albéniz, a Ferran J. Obrador;l'Ignasi Iglésies de teatre, a Escofet i Blanc; el Valentí Almirall de periodisme, a Just Cabot; i el Joan Creixells de novel·la, a l'autor inèdit fins aleshores Noel Clarassó. Es podria dir que ha estat la gran sorpresa d'aquest any, ja que en el concurs han vençut autors com ara Domènec Guansé, Xavier Benguerel, Anna Murià i J. Oller i Rabassa. De l'autor premiat només se sap que és fill de l'escultor Enric Clarassó.

Diari de la caiguda de Catalunya
Josep Pernau (Edicions B, 1989). 
(Un relat periodístic dels últims 49 dies 
de la Catalunya republicana)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada