dilluns, 23 de desembre del 2013

Divendres, 23 de desembre de 1938.

Avui a Barcelona la vida no serà gaire diferent de la de les jornades anteriors. El president de la República, don Manuel Azaña, que viu gairebé enclaustrat a la finca de La Barata, a Matadepera, al costat de Terrassa, vindrà a Barcelona per assistir al concert de l'Orquestra Nacional al Liceu, dirigida pel mestre Pérez Casas, que interpretarà obres de Debussy, Schubert i Weber. També hi haurà un ball amb orquestrina, en honor dels combatents. 
La lectura dels diaris no afegeix nous motius d'inquietud a una població que porta 30 mesos d'ensurts, afamada, i que està sofrint ara freqüents bombardejos. Escassament és notícia l'afusellament  de cinc atracadors a Montjuïc, quan se n'han vist tantes, de morts. La Generalitat ha recuperat el control de l'Ateneu Barcelonès, que acaba d'escollir junta directiva: president, don Josep Andreu i Abelló, i don Pompeu Fabra, vicepresident. Per demà, s'anuncien unes proves hípiques al Polo, patrocinades pels presidents de Catalunya i Euskadi, senyors Companys i Aguirre.
(...)
Sobre la guerra, amb el front a menys de 200 km. de Barcelona, cap novetat digna de mencionar, segons resen els comunicats, que a primeres hores d'avui, divendres, es poden llegir als diaris.
(...)
Durant tres hores, les bombes i els impactes de l'artilleria cauen sobre les posicions republicanes. "A las 12,20 minutos -escriurà Líster, cap del V Cos d'Exèrcit de l'Ebre-, la división italiana Littorio pasa al ataque en la cabeza de puente de Serós. Los combatientes de la 179 brigada no resisten al ataque y comienzan a retroceder hacia Maials i Llardecans".
(...)
Per als ciutadans del carrer, per als qui temen l'entrada de les tropes franquistes, per als qui desitgen secretament que arribin i per als qui anhelen que la guerra s'acabi d'una vegada, que són majoria, la guanyi qui la guanyi, el 23 de desembre és un dia com qualsevol altre dels anteriors, amb les mateixes privacions i les mateixes pors." 


Diari de la caiguda de Catalunya
Josep Pernau (Edicions B, 1989). 
(Un relat periodístic dels últims 49 dies 
de la Catalunya republicana.) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada