dissabte, 18 de gener del 2014

18 de gener de 1939. La Publicitat.

LA GUERRA A TOTS ELS FRONTS. COMUNICAT OFICIAL.

"L'exèrcit de la República resisteix els furiosos atacs estrangers en la línia Penedella-Santa Coloma de Queralt-Tarragona"

"Un caporal d'infanteria inutilitza amb bombes de mà tres tancs italians, fa presoneres les tripulacions, i fa fugir deu tancs més"

"Un Dornier abatut ahir en el cel de Barcelona"

FRONT DE CATALUNYA.- Ha continuat a tots els sectors la duríssima batalla, resistint els soldats espanyols amb tenacitat els fortíssims atacs dels invasors i forces espanyoles al seu servei, a les zones de Penedella, Santa Coloma de Queralt i Tarragona.
De l'heroisme de les nostres tropes és bona prova el fet ocorregut ahir al sector de Santa Coloma de Queralt, on el caporal d'Infanteria Celestí García Moreno s'oposà, amb l'encertat foc de bombes de mà, a l'avanç de tretze tancs estrangers, n'inutilitzà tres i féu fugir els restants. Aquest combatent espanyol, a cops de picot, va trencar les portes dels carros blindats i féu presoners llurs tripulants: el capità Oswaldo Arpaia, el tinent Mario Rieci, els sergents Marino Bolgioni i Nello Mangiacapra, i diversos soldats, tots ells de nacionalitat italiana, pertanyents a la segona companyia del primer batalló del Reagrupament Carristi, procedents del tercer regiment de carros d'assalt de l'exèrcit italià.
La nostra aviació actuà eficaçment i bombardejà de dia i de nit concentracions enemigues en sectors immediats al front.

FRONT D'EXTREMADURA.- Han estat rotundament rebutjats pels soldats espanyols els contraatacs de les forces al servei de la invasió, protegides per tancs estrangers, a les nostres posicions del coll de Casiuera i Granja de Torrehermosa. Les tropes espanyoles han rectificat llur línia d'avantguarda al sud de Monterrubio de la Serena.

ELS ALTRES FRONTS.- Sense notícies d'interès.

AVIACIÓ.- Els nostres caces ametrallaren diversos avions enemics de reconeixement que evolucionaven per les immediacions de Barcelona i abateren un "Dornier", que caigué a mar.

LA GESTA DE GARCIA MORENO.
Ahir, durant la lluita sostinguda al sector sud del front català, meresqué destacar-se l'extraordinari acte d'heroisme portat a cap pel lluitador de l'Exèrcit republicà Celestí Garcia Moreno, antic voluntari del gloriós Cinquè regiment a Madrid, que s'enfrontà en dues ocasions amb els tancs italians. Celestí García Moreno té un llarg historial com a antitanquista, i ha estat ferit cinc vegades, en el curs d'aquesta guerra, sempre en lluita amb tancs enemics. En la primera ocasió, ahir, destrossà un tanc invasor portant després a les nostres línies les metralladores d'aquell.
La segona vegada que actuà en la dita jornada ho féu completament sol, contra tretze tancs enemics, xifra que forma una companyia de la dita poderosa arma.
N'inutilitzà dos i els restants fugiren. Amb un pic, Celestí García Moreno obría la portella d'un dels tancs i féu presonera la seva tripulació. 
(...)
El fet no necessita que se'l subratlli puix que no cal cap lloança. Únicament convé fer notar que els homes com Celestí García Moreno abunden en l'Exèrcit Popular. Per això les armes de la República són invencibles davant la facció que solament pot oposar els Ricci i els Bolgioni als García i als Moreno genuïnament espanyols


Diari La Publicitat.
Dimecres 18 de gener de 1939.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada