dijous, 23 de gener del 2014

23 de gener de 1939

El president de la Generalitat ha abandonat la capital de Catalunya. Negrín també prepara la partida i la primera expedició d’intel·lectuals catalans ha sortit de nit de Barcelona. El Llobregat no serà el fre que s’esperava per a les tropes franquistes. Per això, a Burgos s’ha anunciat avui la composició del consistori que es farà càrrec de l’ajuntament barceloní en el moment de l’ocupació.
(...)
Barcelona en aquests moments té dos alcaldes: són Hilari Salvador, d’ERC, que continua al seu lloc, i l’altre Miguel Mateu, que no deu ser gaire lluny de Bcn i que es disposa a ocupar la seva butaca.

(...)

Per ocupar el lloc de Companys, però com a president de la Diputació Provincial de Bcn ha estat nomenat fa pocs dies el comte de Montseny, don José María Milá Camps. Aquesta matinada passada, cap a les tres, el president de la Generalitat ha estat a la plaça Sant Jaume. Abandonava Bcn i anava en el cotxe de Josep Andreu i Abelló, president del Tribunal de Cassació de Catalunya. Ha demanat expressament de venir. El cotxe s’ha aturat i el senyor Companys, mirant cap al Palau de la Generalitat, ha dit: “Tardarem molt de temps a tornar a la nostra terra”.

(...)

El doctor Negrín, a les 10 del matí, ha convocat urgentment a Julián Zugazagoitia. Ho explica ell mateix: “Me recibe sin dejar de escribir. Cuando acaba, firma y me entrega un papel. Es una orden para mi”. S’hi convoca els sots-secretaris de Defensa, l’intendent general i l’intendent de Sanitat per asenyalar-los que l’aparell administratiu que tenen encomanat ha d’abandonar Bcn immediatament. Verbalment, ordena a Zugazagoitia que destrueixi tots els papers i que salvi només l’imprescindible.


Diari de la caiguda de Catalunya,
Josep Pernau (Edicions B, 1989).
(Un relat periodístic dels últims 49 dies
de la Catalunya republicana)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada