divendres, 24 de gener del 2014

24 de gener de 1939.

Franco ha ordenat avui com ha de ser l'entrada de les seves tropes a Barcelona. La ciutat ha de quedar aïllada en un moviment embolcallador per darrera el Tibidabo. Barcelona és una plaça cobejada i Franco no vol protagonismes dels seus generals, com va passar a Tarragona, entre Yagüe i Solchaga.

(...)

Al cap del dia, aquest és el balanç de places ocupades, a més a més de la capital del Bages [Manresa]: Martorell, Esparreguera, Santa Maria de Villalba, Sant Boi, Castellolí, Sant Fruitós de Bages, Collbató, Corbera de Llobregat, Vallirana, Viladecans, Gavà, Castelldefels, el Prat de Llobergat i Solsona, [entre d'altres].

(...)

A la capital catalana es viuen hores de desconcert. A la presó hi ha els dirigents del POUM, condemnats en el llarg procés del mes d'octubre. Si els hi deixen, tenen por que Franco els faci afusellar a tots, si és que abans no han entrat a la presó els comunistes.

(...)

El dirigent anarcosindicalista, Diego Abad de Santillán, fa uns dies, presentà un pla de defensa numantina de Barcelona, que significaria la destrucció de la ciutat. A Barcelona, hi queden grans magatzems d'explosius.

(...) 

A Figueres, ha començat el desallotjament de les famílies de militars que viuen al castell, per instal·lar-hi una part de l'aparell de l'Estat. La ciutat és un focus de gent, amb milers de refugiats de condició humil, i ministres, sots-secretaris i directors generals. 

(...)

A Barcelona i a Caldetes, on es van refugiar moltes representacions diplomàtiques, ja no queda ningú als consulats ni a les ambaixades. 

(...)

El senyor Zugazagoitia està acabant de complir l'encàrrec del president del Consell i selecciona els últims papers. És el seu darrer dia a la ciutat. (...) "No se oía, a pesar de la hora, la menor manifestación de vida". (...) A Barcelona, tots els locals públics són tancats. Aquesta nit s'hauria d'haver estrenat l'òpera Carmen al Liceu.

Diari de la caiguda de Catalunya,
Josep Pernau (Edicions B, 1989).
(Un relat periodístic dels últims 49 dies
de la Catalunya republicana)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada