dissabte, 4 de gener de 2014

4 de gener de 1939.

Artesa de Segre ha quedat ocupada després de les 6 de la tarda. Hi ha prou població civil i les tropes franquistes han pogut entrar en formació victoriosa, cosa que quasi mai es pot fer per falta d'espectadors. A Artesa hi ha molts refugiats de Balaguer. Quan entren les tropes encara fumegen unes 290 cases i pels carrers han quedat alguns cadàvers del bombardeig que ha precedit l'ocupació.
Per aquí campaven, fa un parell d'hores, els soldats republicans. Després han fugit. 
(...)
Companys ha visitat el front aquests dies i ha informat que ha trobat els soldats amb la moral molt alta. I força falta que els fa la moral, perquè les pèrdues humanes són quantioses. Per compensar-les, avui es crida a files la totalitat del reemplaçament de 1922 i "els ciutadans que compleixin els 18 anys en el transcurs del primer trimestre actual". 
(...)
Al front, en el bàndol republicà, lluitaran dues generacions d'una mateixa família, pares al costat de fills, pares de quasi 40 anys juntament amb fills que acaben de complir, o són a punt de fer-ho, els 18 anys.
(...)
"Estamos haciendo la guerra por la segunda y definitiva unidad de España", declara avui el nou ministre de la Governació i cunyat de Franco, Ramón Serrano Suñer, en unes declaracions publicades per El Diario Vasco. El ministre, després d'afirmar fanfarronament que "tenemos a Cataluña en la punta de las bayonetas", ha teoritzat sobre el separatisme i el centralisme i sobre com s'afrontarà la qüestió en el que, des de l'altra banda, anomenen la nova Espanya: "¿El lenguaje catalán? ¿Por qué no? Si el catalán es un vínculo de separatismo, lo combatiremos. (...) Si el catalán es un elemento de grandeza de la patria, ¿por qué no respetarlo, como respetó Francia los versos de Mistral y España los de La Atlántida?"
El mateix Serrano Súñer ha presidit el jurat que ha atorgat el premi de periodisme Francisco Franco a Manuel Aznar, que fa dos dies publicava una llarga entrevista amb el general. Els altres membres del jurat han estat José María Pemán, Ernesto Jiménez Caballero, Dionisio Ridruejo, José Félix de Leguerica, Juan Ignacio Luca de Tena i José Antonio Giménez Arnau.

Diari de la caiguda de Catalunya
Josep Pernau (Edicions B, 1989). 
(Un relat periodístic dels últims 49 dies 
de la Catalunya republicana)

* En aquest enllaç, trobeu més informació sobre Serrano Súñer.
Un interessant  -i aclaridor- article de Xavier Borràs

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada