dilluns, 10 de febrer del 2014

10 de febrer de 1939 (Diari de la caiguda de Catalunya. Final)

El comunicat de guerra franquista d'aquesta nit és concís: "Nuestras fuerzas han alcanzado victoriosamente en el día de hoy todos los pasos de la frontera francesa, desde Puigcerdà hasta Portbou. La guerra en Cataluña ha terminado." La notícia ha desplaçat en segon terme la de la mort del papa Pius XI.

A les tres de la tarda, la bandera bicolor s'ha hissat al coll de la Serra, entre Portbou i la població francesa de Cervera, i mitja hora abans les tropes franquistes han arribat al pont internacional de Bourg-Madame, després d'ocupar Puigcerdà, ciutat que ha hagut de ser abandonada perquè se n'ha minat la meitat.

Per cert que aquí ha passat un fet curiós. Un oficial falangista que devia tenir marcat al mapa l'enclau de Llívia, frisós de conquestes i al cadpavant d'un grup de correligionaris, ha intentat el pas per la carretera internacional. Però les seves pretensions s'han vist frenades pel comandant Zwilling, de l'exèrcit francès, qui amb el Tractat dels Pirineus a la mà ha recordat que mai poden passar per la zona neutral més de tres homes armats. A aquestes hores, l'Estat Major franquista deu estar consultant el tractat firmat fa tres segles. Al cronista li consta que l'enclau franquista serà ocupat demà, sense que els tres soldats armats trobin cap resistència.

Diari de la caiguda de Catalunya,
Josep Pernau (Edicions B, 1989).
(Un relat periodístic dels últims 49 dies
de la Catalunya republicana)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada