diumenge, 9 de febrer del 2014

9 de febrer de 1939

A la Jonquera i al Portús, aquesta nit, regna el silenci. Ja no hi ha masses de refugiats. Són a l'altre costat de la frontera. Soldats franquistes munten guàrdia en la divisòria i la bandera bicolor està hissada, no a la caseta del control fronterer, que ha quedat incendiada aquest matí, sinó en un pal de telèfons.

(...)

Al vespre s'han sentit a la frontera de Portbou unes terribles explosions. Eren els últims dipòsits republicans d'armes i municions, instal·lats a l'estació ferroviària. L'arribada dels encarregats de les voladures era l'anunci que el pas de soldats per la frontera estava arribat al final.

Franco ha signat avui una llei, el títol de la qual és ben explícit: de Responsabilitats Polítiques. Fins ara, les actituds contràries al franquisme es jutjaven -si és que no es liquidaven en una tàpia- d'acord amb un decret qeu estableix el delicte de rebel·lió i, en un grau menor, d'auxili a la rebel·lió, per als que han defensat el règim republicà legalment establert, contra el qual Franco es va alçar el 18 de juliol de 1936.

(...)

"El gobierno considera llegado el momento de dictar una Ley de Responsabilidades Políticas que sirva para liquidar las culpas políticas de quienes contribuyeron con actos u omisiones graves a forjar la subversión roja, mantenerla viva durante más de dos años y entorpecer el triunfo del Movimiento Nacional", es declara en el preàmbul.

(...)

L'afiliació a un sindicat, el vot per un partit catalanista o per alguna de les organitzacions integrades en el Front Popular comporta ja unes responsabilitats polítiques, que depurarà un tribunal especial, que quedarà integrat per "representaciones del Ejército, la Magistratura y de la Falange Española Tradicionalista y de las JONS".

Diari de la caiguda de Catalunya,
Josep Pernau (Edicions B, 1989).
(Un relat periodístic dels últims 49 dies
de la Catalunya republicana)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada