dimecres, 19 de març del 2014

Carta de Jaume Serra Hunter a Carles Pi i Sunyer

Toulouse 19-III-39

Sr. Carles Pi i Sunyer

Volgut amic: he rebut la vostra lletra que m'ha deixat un xic tranquil i esperançat; i m'apresso a contestar-la per un afer que em té obsessionat de fa temps i que ha sembrat en la meva família un desconhort que ens priva, a mi sobretot, de pensar amb equanimitat. Comprendreu els motius:

Des del 15 de febrer que vaig poder localitzar el meu fill, no ha passat un sol dia que no m'hagi mogut per tal d'aconseguir portar-lo amb nosaltres. Tot ha estat inútil. De Toulouse s'han enviat a Marsella permís de séjour, autorització del Prefecte i acord d'hébergement del Comitè Universitari. Vaig fer un viatge a Marsella i tot el que vaig obtenir és poder parlar-hi una mitja hora. Continua a l'Hôpital de la Crèche Departamentale, 66, rue de St. Sébastien, hospital que està sota el control militar. Em diuen que han parlat amb en Sarraut; he tocat diferents ressorts de gent del partit radical socialista i la cosa segueix igual. El Chef de service des étrangers de Marsella, que es diu Monsieur Episse, diu que no pot donar l'autorització de sortida de l'Hospital si no té una ordre de París.

Calculeu, amic Pi, que el meu fill està fa sis setmanes incomunicat, voltat de senegalesos i per bé que no està mal cuidat, és víctima com nosaltres d'una obsessió de que no hi ha qui faci per ell allò que s'ha fet amb innombrables persones que diàriament arriben aquí dels camps de concentració. He interessat per l'afer a en Bosch-Gimpera, Martí Feced, Frontera, Ametlla, Solé i Pla, en una paraula, sempre que m'han dat un nom, m'hi he dirigit, i no he rebut cap resposta. I em temo que pugui ésser víctima d'aquella obsessió per notícies que tinc. Totes les coses, com veureu, les supedito a la recuperació del meu fill. Jo us agrairia, doncs, que volguéssiu mobilitzar a qui calgui per tal d'aconseguir-ho. Us trameto unes dades. 

Cordialment vostre

J. Serra Hunter

La cultura catalana en el primer exili (1939-1940). 
Cartes d'escriptors, intel·lectuals i científics.
Edició a cura de Maria Campillo i Francesc Vilanova 
(Quaderns de l'Arxiu Pi i Sunyer, 2000)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada