dimecres, 19 de novembre del 2014

Ni raonable ni casual


Diversos amics m'han repetit una mateixa sensació darrerament: que la política cada vegada s'assembla més a l'esport; i l'esport, a la política –i de retruc, també el periodisme que intenta explicar-los, és clar–. Aquí voldria parlar estrictament de futbol, d'uns dictàmens sobre la qualitat futbolística. Però em fan parlar de política, perquè hi ha tot d'esdeveniments recents que no tenen una explicació raonable, ni tampoc casual. I amb això no és que tracti d'inventar-me cap contuberni que lliuri de la responsabilitat que té, per exemple, la directiva del Barça, però tampoc es poden fer els ulls clucs davant coses que distorsionen estadístiques i palmarès.

Anem cap als fets incomprensibles: no té cap mena de sentit que Luis Suárez, el màxim golejador de les lligues europees, no figuri entre els 23 aspirants a la Pilota d'Or. Si és per la mossegada mundial, no ha pagat prou amb una sensació exemplar? O és que la Pilota d'Or també mesura comportaments cívics? Perquè si els mesura, em vénen al cap alguns noms a qui caldria restar punts. Més enllà de la sanció a Luis Suárez, que és possible que mereixés ser exemplar, fins quan se li ha de fer pagar l'error?

N'hi ha més. Hi ha el president de la FIFA, Joseph Blatter, dient que va ser un error donar la Pilota d'Or del mundial del Brasil a Messi. Aquesta afirmació surt de la boca d'algú carregat amb un inacabable historial de sospites de corrupció, que encara és hora que expliqui com se li va ocórrer el mundial a Qatar i en quina estació de l'any pensa fer-lo perquè no se'ls fonguin les estrelles. És com si la FIFA s'hagués atipat d'un cicle triomfant i s'entregués a fabricar-ne un altre. Però per això, cal menysprear, Blatter, un futbolista que, jugui com jugui a partir d'ara, ja passarà a la història com una llegenda? I després hi ha hagut els premis de la lliga espanyola, que han tingut el desvergonyiment d'oblidar-se dels futbolistes de l'Atlético de Madrid que, encara que sembli un detall ínfim, són els que van guanyar la lliga.

Pensava tot això quan vaig llegir l'article de Francesc Aguilar, vicedirector de Mundo Deportivo, en què explicava per què havia renunciat a votar en el premi FIFA Pilota d'Or (ara ho passarà a fer Alfredo Relaño, periodista del diari As). Aguilar parlava de les pressions del president del Real Madrid, Florentino Pérez –pressions que no havien existit amb altres mandataris recents– al màxim organisme internacional del futbol, aquell que no té cap problema a estirar de les orelles Luis Suárez amb actitud paternalista i alliçonadora. El mateix organisme que no ha aixecat la sanció al Barça per fitxar en els propers dos mercats. Florentino Pérez forma part de la comissió que tria els 23 finalistes de la Pilota d'Or. Aquest mateix senyor ja ha entrat a casa nostra en forma de factura del gas, perquè entre tots el puguem indemnitzar pel fracàs del projecte Castor. Si és que no ens podem queixar.

(Article publicat al diari L'Esportiu el dilluns 3 de novembre del 2014)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada