"En un altre país haguera estat considerat un fenomen." És una frase que diu l’escriptora Rosa Regàs en el documental Metrònom Ferrater, dedicat a mostrar, amb notable encert, les diferents facetes de la immensa figura intel·lectual de Gabriel Ferrater. La frase en qüestió l’hem sentit manta vegades i aplicada a tota mena d’intel·lectuals. Potser per això, sentir-la de nou, un cop més, provoca aquella mena ’esbufec lànguid cosí germà de l’autocompassió. Sense arribar-ne a calibrar el fons concret que té en aquesta aplicació, l’afirmació té la mateixa categoria del «si no fos» dels avis. I és com dir que a Espanya o a Sebastopol no hi ha inútils, analfabets o estúpids.
Més enllà de les actituds autocompassives, però, tots els ferraterians del món –puristes i acadèmics, sedentaris i culs inquiets, lectors insaciables i ocasionals– s’haurien d’unir en un clam comú: a crits «gosar poder dir» que ja és hora que l’obra de Ferrater es pugui trobar a les llibreries, que ja és hora que s’editin per primera vegada i d’una vegada i sense més romancejos les obres completes de Ferrater. Sí que seria d’un país mitjanament normal veure un Metrònom Ferrater que obre la gana poètica i tot seguit anar a la llibreria i trobar-hi Les dones i els dies. No puc vaticinar què passaria en un altre país, però jo diria que aquesta situació és i seria insòlita.
(Article de la secció "Oros són trumfos", publicat a la revista Presència, la setmana del 12 al 18 de febrer)
PS.- La segona edició del DVD Metrònom Ferrater ja està disponible, amb uns quants extres ben llaminers, com les intervencions de Jill Jarrell, que va ser dona de Gabriel Ferrater durant els anys 60, i de la mateixa Rosa Regàs. Trobareu més informació i fins i tot el podreu adquirir, aquí. Que vagi de gust!
PS.2- Entremig que vaig publicar aquest article i que ara el penjo a Radiacions, va sortir publicada una reedició, la redefinitiva, diuen, de Les dones i les dies, a Labutxaca. I ara Empúries acaba de publicar Tres prosistes. Joaquim Ruyra, Víctor Català i Josep Pla, "el treball del crític més lúcid, incisiu i lliure de prejudicis amb què han comptat les lletres catalanes d’ençà de la mort de Carles Riba", les conferències que Ferrater va fer sobre aquests autors i que encara eren inèdites. L'edició és d'Oriol Ponsatí-Murlà. Totes notícies que cal celebrar, bo i brindant a la salut de l'arribada de les obres completes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada