dilluns, 13 de gener del 2014

13 de gener de 1939

Encara quedaven algunes tropes a les posicions que han ocupat durant els últims 270 dies, en una Tortosa en runes. A les 3 de la matinada han cessat els trets i silenciosament s'han enretirat els darrers soldats republicans. A les 6, tres barcasses han creuat el riu amb les tropes ocupants pel sector de les Ferreries i al llarg del dia, el pas de soldats ha estat incessant. Des del Pirineu fins al mar, tot Catalunya és oberta al pas dels soldats de l'altre bàndol.
Tortosa ha deixat de ser una ciutat dividida pel front. Només el riu, en el qual es van volar els ponts, separa els barris de Roquetes i de Jesús, que van quedar en el bàndol franquista, de la part principal de la ciutat. 15.000 persones estan sense casa, segons l'estudi que anys després durà a terme Lluís Maria Mezquida i Gené, que publicarà la Diputació de Tarragona. A la destrucció hi han contribuit els bombardeigs, el front aquí estacionat, en el qual els intercanvis de l'artilleria han estat freqüents, i la vida quotidiana dels soldats. Moltes cases que s'haurien pogut restaurar s'han acabat d'ensorrar, quan els soldats han arrencat les bigues per fer-ne llenya. Amb alguna cosa s'havien de protegir del fred. Tortosa és, de segur, la població més destruïda de Catalunya. Fins i tot la catedral n'ha resultat malmesa en un 25 per cent de l'edificació.
Les runes de les cases han servit per parapetar-se durant els últims nou mesos i amb la ciutat evacuada és obvi dir que moltes cases, d'una i altra banda de l'Ebre, han estat saquejades. L'evacuació va començar després del bombardeig del 14 d'abril i es va intensificar quan es va establir aquí el front. Els veïns del marge dret van anar cap al mont Caro i els de la riba esquerra cap al Perelló. Avui han tornat molts veïns, però no en el nombre que devien preveure els ocupants, ja que després del repartiment de pa que l'Auxili Social ha fet durant tot el dia, ha resultat que a les 7 de la tarda sobraven tres sacs de peces d'un kg., que és la ració que s'ha lliurat per persona.

(...)

El pas de l'Ebre per Tortosa es considera un gran esdeveniment per als franquistes. Per això, d'aquí a poc temps se celebrarà un festival, que presidiran caps de diferents unitats que prenen part en l'ofensiva sobre Catalunya. Hi haurà cançons, balls i al nen Jesús Massip, de 12 anys i amb fama de recitar bé, li encarregaran que reciti un poema. Ho fa, i tan ben fet que els generals Berti i Vergonzoli el condecoren amb una medalla amb la bandera italiana, en la qual es pot llegir "Divisione volontari Littorio."

(...)

A part de Tortosa, avui les tropes franquistes han ocupat les poblacions de l'Ampolla, l'Aldea, Camp-redó, Camarles, Jesús i Maria, la Cava, Tivenys, Bítem, Benifallet, el Perelló, Capçanes, els Guiamets, Picamoixons, Cabra del Camp, Pirà, Castellnou, Masmolets, Miramar, Pla de Cabra, Figuerola del Camp i Montfalcó d'Agramunt.
(...)
És desolador el panorama que ofereixen les carreteres a les zones ocupades per les tropes franquistes. Desenes de milers de persones fugen dels seus pobles. En un carro han carregat alguns aliments i tot el que tenen de més valor. Avancen per les carreteres, en aquests dies gèlids de gener, sense rumb fix. Només saben que fugen del front i de les tropes franquistes. És un moviment de població que s'agreuja dia a dia, a mesura que el front avança. Alguns s'han endut la vaca, per disposar de llet, com a mínim, per a les criatures, i quan la vaca es nega a continuar, la deixen a qui vulgui que se'n faci càrrec.

Diari de la caiguda de Catalunya
Josep Pernau (Edicions B, 1989). 
(Un relat periodístic dels últims 49 dies 
de la Catalunya republicana)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada