dimarts, 14 de gener del 2014

14 de gener de 1939

El president de la República ha escrit avui al seu diari: "Por los telegramas reservados de Negrín, he ido viendo que se pronunciaba el desastre. Anoche, recado de Saravia, para que me vaya de aquí." Ja no és prudencial, segons el cap dels Exèrcits de Catalunya, que Azaña continuï a la residència de "La Barata", al costat de Terrassa.
Avui el desastre es diu Valls, Alcover, Santa Coloma de Queralt, Rocafort de Queralt, Montbrió de la Marca, Conesa, les Pallargues, Montroig, Bellver del Penedès, Savalla del Comtat,les Piles, Sarral, Ollers, Vallverd, l'Hospitalet de l'Infant, Pratdip, Torre de Fontaubella, Pradell, Vilella Alta, Torroja, Poboleda, Porrera, Llaveria, Mas de Riudoms, Castelló i Vandellós.
Explica el comunicat franquista que l'entrada de les tropes, a Valls, ha estat triomfal i que al balcó de l'ajuntament s'han hissat dues banderes bicolors que gent de la ciutat tenien amagades. Com a tot arreu, molts pocs habitants han acollit els soldats, ja que la majoria ha buscat refugi al camp. Ahir mateix hi va haver un bombardeig de l'aviació i encara aquest matí, a les 7, han caigut damunt de la població alguns impactes d'artilleria. I a les 9 han continuat els estrèpits, amb la voladura de cinc ponts i dues fàbriques. A les 10 ja entraven els requetès, i entre els que han sortit a rebre'ls hi havia molts sacerdots i religiosos, que aquí han passat la guerra amagats entre la població.

(...)

Durant el dia, la gent ha tornat a casa seva i, com a cada poble ocupat, s'ha constituït la comissió gestora municipal, a la qual ha donat possessió un tinent auditor anomenat Tomás Garicano Goñi.

(...)

A Valls, les tropes franquistes han ocupat un camp d'aviació. Es va habilitar en el 36 i aquí hi ha hagut tota la guerra una agrupació de "rates". Els soldats d'aviació són més estables en els seus assentaments que els de terra, que sempre són de relleus. Per això els soldats de la base han intimat amb la gent del país, sobretot amb les noies. Avui els aviadors se n'han anat, (...) però tres d'ells tornaran d'aquí uns mesos per casar-se i formar una família a Valls.

(...)

Aquesta nit han arribat als diaris, per publicar en l'edició del matí, les últimes disposicions sobre mobilització, que amplien les acordades a l'últim Consell de Ministres. Des d'aquest moment, la mobilització de tots els espanyols d'ambdós sexes s'estén des dels 17 fins al 55 anys. Totes les indústries directament o indirectament relacionades amb la guerra, els transports i els subministraments queden militaritzades. Tota indústria o comerç relacionat amb les necessitats de defensa, mitjançant ordre de requisa, pot ser incautat.

Diari de la caiguda de Catalunya
Josep Pernau (Edicions B, 1989). 
(Un relat periodístic dels últims 49 dies 
de la Catalunya republicana)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada