diumenge, 19 de gener del 2014

19 de gener de 1939. Crònica Barcelona

GENERALITAT DE CATALUNYA.

Parlament.- El president del Parlament de Catalunya, senyor Josep Irla, rebé ahir diverses visites, d'entre les quals cal esmentar les següents: director general de Radiodifusió, senyor Josep Fontbernat; director general d'Assistència Social, senyor Antoni Dot i Arxé; secretaris de la Cambra, senyor Josep Folch i Carles Gerhard, i alcalde de Caçà de la Selva, senyor Josep Delmàs.

Presidència.- Nova llista d'adhesions al president de la Generalitat i al Govern de Catalunya:
President de la llar del Combatent Català de Jaén; cap i comissaris del Cos XVI; comissari grup Exèrcits del Comissariat Inspector de l'Exèrcit de Llevant; major cap i comissari de la 181 brigada mixta; president d'Organització Comitès Veïns Madrid; caps, comissaris, oficials, soldats del Batalló de Sapadors del XVI Cos d'Exèrcit; comissari i responsable de l'Escola de Capacitació i Comandament; fàbrica de material de guerra de XXX; "La Mujer Madrileña"; el secretari dela Societat d'Ebenistes; cap i comissari del XVI Cos d'Exèrcit (...)


LA COBLA CATALUNYA I LA SEVA EXCURSIÓ ARTÍSTICA PER FRANÇA.

La Cobla Catalunya està fent una interessant excursió artística per França. La seva darrera actuació ha estat a Niça. La Sala Halevey, d'aquella població es veié concorregudíssima. El cònsol espanyol, senyor Màrius Aguilar, fou especialment invitat a la festa concorrent-hi amb tot el personal del Consolat i la major part de la colònia espanyola. 
El concert de la Cobla Catalunya va constituir un gran esdeveniment artístic.
La concurrència fou molt diferent de la que assistí al concert que la mateixa Cobla donà el passat mes de setembre. Aleshores solament concorregueren a ell elements populars i prolegaris. En el d'ara es barrejaren famílies burgeses i de la distingida societat de Niça. El fet revela que totes les manifestacions evoquen la justícia de la causa de la República espanyola i van interessant tots els sectors de l'opinió pública francesca, sense distinció de clases polítiques ni econòmiques.


OBITUARI

Ha mort al front de Catalunya, víctima de les bales feixistes, el company periodista Francesc Esteve, redactor del nostre col·lega Treball, ensems que funcionari del Gabinet de Premsa de la Presidència de la Generalitat.
Mobilitzat fa uns quatre mesos, Esteve s'incorporà tot seguit amb aquell entusiasme i fe incommovibles amb què havia acomplert sempre les tasques que li eren encomanades. El seu zel periodístic fou utilitzat pels seus caps per a la redacció d'un d'aquests fulls del front. Fou en compliment d'una missió periodística que Esteve va anar a la línia de foc. Sorprès per l'enemic, hauria pogut rendir-se, però va preferir lliutar i caigué travessat per les bales enemigues.
Excel·lent company i periodista, Francesc Esteve, pel seu dinamisme, pel seu entusiasme, per la seva fe incommovible en la victòria de la República deixa un buit difícil d'omplir. Tots els companys el recordaran sempre com a professional model per al seva capacitat de treball i per la seva assiduitat en la tasca. 
Rebin la seva família i els nostres companys de la Redacció de Treball el testimoni del nostre condol.


ESQUELA

Cap d'any de la mort d'Ernest Bretó i Nolla
que morí el 19 de gener de 1938 víctima de bombardeig.
Els seus apenats, esposa Antònia Vallvé, filla Núria, germà Gabriel, mare política Maria Alsina Vda. de Vallvé, cunyades (...) i la família d'Eduard Carbonell preguen a les seves amistats que tinguin un piadoós record per a ell.

Diari La Publicitat.
Dijous 19 de gener de 1939.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada