diumenge, 19 de gener del 2014

19 de gener de 1939

Els avanços, en el dia d'avui, poden resumir-se així: hi ha hagut inactivitat en el front nord, després de l'entrada a Ponts; s'ha arribat als afores de Calaf, pel centre, i s'ha pres Torredembarra, pel sector tarragoní [junt amb 32 poblacions més ocupades].

(...)

Avui s'han registrat bombardejos a Igualada i Manresa, i molts dies els avions apareixen sobrevolant Barcelona, deixant caure la seva càrrega mortífera sobre el port. El barri de la Barceloneta ha quedat desallotjat fa dies i avui s'ha donat l'ordre que a les zones veïnes es mantinguin les porteries obertes fins a les deu de la nit, perquè la gent s'hi pugui refugiar en cas de bombardeig.

(...)

Perquè la gent intenta distanciar-se de la guerra -malgrat que es trobi tan a prop-, Fermín Mendieta pot parlar avui a La Vanguardia de la vida que batega a la Rambla, "donde se oye música y se frecuenta el café", i tots els diaris es refereixen a l'èxit de la posada en escena de la sarsuela Las golondrinas, al Liceu, interpretada per Marcos Redondo i Conxita Panadès.

Diari de la caiguda de Catalunya
Josep Pernau (Edicions B, 1989). 
(Un relat periodístic dels últims 49 dies 
de la Catalunya republicana)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada