diumenge, 19 de gener del 2014

19 de gener de 1939. La Publicitat.

"L'Estat Major francès mostra una gran inquietud davant la possibilitat d'una tercera frontera enemiga" (Notícia gran de portada) 

Avantítol: "Espanya, en el tauler"
Subtítols: "Itàlia concentra tropes a la frontera de Tunis"
"L'esquadra francesa surt a vigilar el Marroc"
"Avui i demà es decidirà l'actitud del govern francès en el problema espanyol"

París, 18.- La discussió a la Cambra continuarà dijous i divendres. L'opinió espera amb dramàtic interès les declaracions del ministre d'Afers Estrangers, Bonnet, i del President del Consell, senyor Daladier.
A part una petita minoria representada pel diputat Taittinger, no s'han manifestat a la Cambra opinions favorables a Franco. El diputat Taittinger representa el darrer reducte dels filofranquistes cent per cent.
La qüestió està plantejada entre aquestes dues solucions: França ha de continuar enviant queviures i material santiari a l'Espanya republicana, o ha d'enviar també armes per a ajudar-la totalment? Aquesta és la qüestió que la Cambra haurà de resoldre en els propers dies, i es comprèn l'interès dramàtic d'auqestes sessions històriques.
Tots els oradors republicans han destacat fins ara que el destí de França es juga a Espanya. La pressió feta per Roma demostra als francesos que la Història de França arribarà en un moment decisiu dintre poques hores.

Segons es diu en certs cercles polítics, l'Estat Major francès ha destacat els perills terribles per a França de la formació d'una tercera frontera enemiga als Pirineus. També el ministre de la Guerra i President del Consell té aquestes preocupacions, i amb ell, segons es diu, cinc ministres més radical-socialistes tenen la mateixa opinió. 
No obstant, s'observa el suprem esforç dels franquistes, l'ambaixador secret del qual és un conegut diputat radical-francès de l'ala dreta del partit, del qual es parlà com a eventual agent francès a Burgos. Aquest diputat, segons s'afirma, ha fet una forta pressió sobre el senyor Bonnet, pretenent que Franco té "bones disposicions" respecte a França. Aquesta gestió també l'ha fet el diputat francès sobre diverses personalitats franceses.
A la Cambra, segons alguns observadors, l'esforç dels partidaris de la política d'abandó, àdhuc a Espanya, que són els partidaris de la política de Chamberlain i de Munic són una minoria.
Els oficiosos del Quai d'Orsay admeten que "el dilema és senzill, clar i seriós: o París i Londres donen satisfacció a Roma, que vol el triomf de Franco, o les democràcies denuncien la no intervenció, violada per les dictadures".


LA GUERRA A TOTS ELS FRONTS.

"Continua aferrissada la batalla en els fronts de Catalunya, on les nostres forces resisteixen heroicament"

"A Extremadura, malgrat el mal temps, han estat conquistades dues cotes".

COMUNICAT OFICIAL

FRONT DE CATALUNYA.- Amb la mateixa intensitat que en anteriors jornades ha continuat avui a tots els sectors la intensíssima batalla. Els nostres soldats, amb heroisme, han resistit els atacs dels invasors i forces al seu servei, que a costa de moltes baixes han aconseguit rectificar llur línia d'avantguarda a les zones de Ponts i Pont d'Armentera. La lluuita prossegueix amb duresa a l'hora de redactar aquest comunicat.

FRONT D'EXTREMADURA.- Les nostres forces han rebutjat els contraatacs enemics i han conquistat, a més, brillantment, les cotes 508 al nord de Valsequillo i 590 de Sierra del Torozo.

ELS ALTRES FRONTS.- Sense notícies d'interès. 

AVIACIÓ.- Avui a la tarda l'aviació italo-germànica ha bombardejat Sitges i Vilanova i la Geltrú, i ha causat víctimes a la població civil.

Diari La Publicitat.
Dijous 19 de gener de 1939.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada