dimarts, 21 de gener del 2014

21 de gener de 1939.

Al Consell de les onze de la nit, el President dóna compte que l'entrevista amb l'altre President [Juan Negrín, president del Consell de Ministres] dóna una impressió molt dolenta. Sembla que tots plegats fins avui no s'hagin donat compte de la situació. Aquest últim (segons diu l'altre President) té por d'infiltracions dintre la ciutat i recomana viure fora. El Govern de la República acorda el trasllat dels serveis. També informa de la conferència. A les cinc del matí la quinta columna és llançada al carrer. Comorera surt del Consell per anar al PSUC. Al cap de dues hores torna i està molt reservat, talment com si en portés una de cap. S'acorda també traslladar els serveis en qüestió de Finances. Comorera diu que ara més que mai cal entregar-ho tot al Govern de la República. Pi i Sunyer i Serra hi són contraris, i només part dels altres consellers. Demano un nou Consell per demà a la tarda per a decidir. Després del Consell el President diu que no m'emboliqui, que ho entregui tot. Diu també que demà vagi a Olot a organitzar Finances i que no torni. Li contesto que després de trenta mesos no faig espantos. Conec aquest procediment de desfer amics (19 de juliol del 1936). Junt a Sbert he estat fins a les set del matí vetllant, i no ha passat res (el President diu que arribaran aviat i amb una manifestació). A les quatre ha vingut Ragasol, perquè Bosch i Gimpera és a França, i dóna compte del trasllat de Justícia a Girona per ordre del Govern de la República (Andreu i Abelló confirma que aquest està acoquinat), Pi i Sunyer bé. Ragassol atura Companys i, per la forma de fer-ho, la situació del President és violenta. Les notícies del front són dolentes.

Al President l'han visitat dirigents de la CNT proposant, segons ell, tonteries; a més diu que han clavat escàndol, en fi, no ha estat bé del tot, diguem-ho clar.

Ara recordo que en Met Miravitlles fa quinze dies que és a França. En Lluhí, que prometé venir a primers de gener, encara l'esperem.

Crònica de la Guerra Civil a Catalunya. 
[Capítol de textos de Josep Tarradellas] 
(Edicions Dau).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada