dimecres, 22 de gener del 2014

22 de gener de 1939

Avui, a Igualada, s'han rebut les tropes i darrera han arribat els camions d'Auxili Social, que han repartit aliments.
(...)
Les tropes han entrat cap a les 11 del matí i a la 1 ja se celebrava una missa de campanya.
(...)
El comunicat avui destaca un fet singular. En el poble de Noya, que suposem que es tracta de Sant Sadurní, es diu que han caigut presoners els components d'una banda de música que davant de les tropes franquistes han tocat la marxa reial, que ara és l'himne oficial en aquella zona. 
(...)
El senyor Companys ha estat testimoni d'una escena molt tensa entre el doctor Negrín i el general Rojo. El president del Govern ha retret al cap de l'Estat Major de no haver estat avisat, tal com havien quedat, del fet que no s'havia aconseguit establir una línia de resistència.
(...)
Avui el comunicat franquista parla de 39.000 presoners des de que començà l'ofensiva. El cap de XV Cos de l'Exèrcit de l'Ebre diu que als oficials ja no els queden soldats. El periodista Julián Zugazagoitia, actual secretari general del ministeri de Defensa, escriu: "La deserción de combatientes es alarmante. Se ha perdido la moral."
(...)
El quarter general de l'Exèrcit de l'Ebre és ara al Llobregat, concretament a Martorell. No és hora ja de mítigins i potser per aquest motiu s'ha suspès el que avui celebraria a Barcelona el Front Popular d'Espanya, amb la participació del socialista Ramón González Peña; un republicà històric, Álvaro Albornoz; el dirigent comunista Vicente Uribe, i el ministre de Treball i dirigent del PSUC, Josep Moix.
(...)
El senyor Azaña ha passat el dia a Llavaneres i des de la terassa de casa seva ha vist el bombardeig sobre el port de Barcelona. A la nit ha sabut que li han trobat una casa apropiada a la seva condició, que és el castell de Perelada, propietat de don Miquel Mateu Pla. 
(...)
El conseller de Justícia, senyor Bosch i Gimpera, que exerceix a més el càrrec de rector de la Universitat, ha tornat de Perpinyà, on ha estat unes hores amb els seus, els quals s'hi han instal·lat fa uns dies, i ha trucat al poeta Antonio Machado. Li ha posat un cotxe a la seva disposició perquè se'n vaig amb la seva anciana mare, el seu germà José i la seva cunyada. Machado encara ha escrit un article elogiós per al general Rojo, del qual es perdrà tot rastre, i la família s'ha posat en camí cap a Girona aquesta mateixa nit.

Diari de la caiguda de Catalunya,
Josep Pernau (Edicions B, 1989).
(Un relat periodístic dels últims 49 dies
de la Catalunya republicana)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada