dimecres, 22 de gener del 2014

Diumenge 22 de gener de 1939. La Publicitat.

AL.LOCUCIÓ RADIADA DEL SENYOR JOSEP IRLA

Barcelona, 21.- El president del Parlament Català, senyor Irla, pronuncià anit per ràdio la següent al·locució:

"Catalans!
Estem vivint una hora de profunda intensitat. Ens trobem en el punt culminant de la invasió estrangera més incivil i monstruosa que pugui registrar-se en la vida dels pobles. (...)
Quin haurà estat el pecat comès per Catalunya? Haver perseverat, a través de tota la seva existència, com exponent de civisme i tolerància, de liberalitat i comprensió? Haver fiat en el treball, en la labor persistent de cada hora, la seva grandesa i els seus afanys de cultura i benestar? Haver sigut fidel a una executòria i laborar constantment per la pau (...)? No és altra la història de la fraternitat entre els homes i els pobles? No és altra la tradició històrica de Catalunya.
¿Per què, doncs, si no per un criminal esperit d'apetències inconfessables, els tancs i els avions i les armes automàtiques d'Itàlia i d'Alemanya assassinen els nostres fills i destrueixen un poble que sempre odià les formes de violència?
Formidable responsabilitat dels que conciten tempestes, i provoquen la desolació i la mort a caprici. La nostra pàtria es bat dolorida, però orgullosa, contra l'agressió, i sentint en la seva pròpia carn la ferida, es disposa, amb decisió, a totes les contingències. 
(...)
No desconeixem (que seria follia voler ignorar-la) la gravetat de la situació. Però sabem perfectmaent quina és l'essència popular, i els pits de la nostra història nacional que ens parlen, amb claredat meridiana, de la manera heroica amb què sempre, davant l'afrenta i l'agressió injustificades, ha sabut reaccionar Catalunya. 
Siguem optimistes. No d'una manera banal i sense fonament, que no conduiria a altra cosa que el nostre propi engany. Hem d'ésser-ho meditant bé les nostres possibilitats i les repercussions de la nostra lluita. Pensem, sobretot, què seria Catalunya en mans dels invasors; prohibida la seva llengua, burlats els seus costums; amb imposicions estranyes i vexacions continuades.
(...)
Siguem, una vegada més, fidels a l'esperit de Catalunya. L'hora és solemne. Que tots els bons catalans comprenguin la seva veritable transcendència, i en la defensa de la seva terra i de les seves llibertats, igual uqe les dels altres pobles d'Ibèria, siguin dignes de l'instant que estem vivint.


CRÒNICA BARCELONA. GENERALITAT DE CATALUNYA

ECONOMIA.- La Direcció General del Transport de la Generalitat de Catalunya, davant les actuals circumstàncies creades per la guerra, comunica als seus funcionaris, xofers, mecànics, motoristes, porters, vigilants de garatge, rentadors, a tot el personal d'aquells tallers (...) que avui diumenge a les deu del matí es trobin tots als seus respectius llocs de treball, fent-los avinent que no serà admesa cap excusa de falta que no vagi degudament justificada. Al mateix temps, posa en coneixement dels propietaris o usuaris dels vehicles els quals tenen contracte amb el Parc Mòbil Central de la dita Direcció que abans de les dotze del matí d'avui han de presentar els vehicles amb el seu corresponent conductor davant les oficines de la Direcció General (Avinguda del 14 d'Abril, 103), advertint-los que de no fer-ho els serà retirat el permís de circulació i els serà incautat el vehicle.

NOTES SOLTES.- Es prega a tots els oficials i caps de l'Exèrcit que siguin militants o simpatitzants d'Esquerra Republicana de Catalunya que tingui a bé passar avui, de dotze a una i de cinc a sis, pel Secretariat Militar del Partit. Passeig de Pi i Margall, número 19, principal, per informar-los d'un assumpte d'interès.

MISSA DE COMIAT.- Avui diumenge, a les deu del matí, tindrà lloc a l'estatge central d'Unió Democràtica de Catalunya (Rivadeneyra, 4, pral.) la celebració d'una missa de comiat als companys que han d'incorporar-se a l'Exèrcit de la República amb les lleves darrerament mobilitzades. Hi són convidats tots els afiliats al Partit i simpatitzants, i llurs famílies.

CAL COMPLIR LES NORMES QUE HAN ESTAT DICTADES SOBRE ELS APARELLS DE RÀDIO.- Tots els antifeixistes han de complir les disposicions dictades darrerament sobre el precintatge dels aparells de ràdio. No es tracta de desprendre-se'n, sinó de complir un tràmit senzill que produirà beneficis a la República. Hom pretén amb aquesta mesura, i s'aconseguirà, segurament, fer fracassar la difusió de mentides i les maniobres dels nostres enemics. Els organismes civils i militars, entitats socials i particulars, han de donar l'exemple de disciplina que les circumstànies reclamen de tots els antifeixistes.

Diari La Publicitat.
Diumenge 22 de gener de 1939.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada