dijous, 23 de gener del 2014

La darrera setmana a Barcelona

Dilluns [23 de gener] de bon matí vaig tornar a Barcelona. La primera conversa, molt emotiva, fou amb Josep Vila, bon funcionari i bon home que tenia al seu càrrec la marxa administrativa del Departament. Em va dir que es quedava, i jo vaig contestar-li que feia bé si ho creia millor per ell. (...) Amb Vila parlàrem dels assumptes relacionats amb el Departament, per tal de deixar-los en ordre. I resolts aquests punts vaig posar-me a la tasca de donar efectivitat al pla d'evacuació dels intel·lectuals.
Al matí s'havien reunit a la Institució de les Lletres Catalanes els membres d'aquest grup que eren encara a Barcelona. Hi assistiren Pompeu Fabra, Josep Maria Capdevila, Joan Oliver, Francesc Trabal, Cèsar A. Jordana i Rovira i Virgili. Tots estaven un xic inquiets perquè ja eren fora el president i el vicepresident de la Institució, Pous i Pagès i Carles Riba. Trabal havia trobat una lletra d'en Pous, dient-li que marxaven a indicacions meves, però estaven un xic molestos perquè no feia cap referència al que hauria de fer-se amb la Institució. Quan després de la reunió Trabal i l'Oliver vingueren a parlar-me, la cosa quedà aclarida i ells menys neguitosos. Abans de separar-se prengueren l'acord que Fabra s'encarregués interinament de la Presidència de la Institució, i continuar l'obra d'aquesta, dintre o fora de Catalunya. I segons Rovira i Virgili, assistent a la reunió, aquesta acabà amb el gest un xic solemne i de regust històric, d'estrènyer-se tots ells les mans. 
A primera hora de la tarda sortí una expedició de literats i artistes cap a Bescanó en el bibliobús dels Serveis de Cultura al Front. L'endemà la matinada, marxaria amb ell el darrer grup d'intel·lectuals i llurs famílies que se n'anaven. Poguérem també encabir-ne alguns en autos oficials o particulars. Tots aquells que decidiren sortir, i que d'una manera directa o indirecta s'havien adreçat a la Conselleria, sortiren.

La guerra 1936-1939. Memòries
(Editorial Pòrtic, 1986)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada